'המיליון שנשכח' הוא כינוי סִמְלִי למספר היהודים שהיו אזרחים של מדינות ערב ושל הארצות המוסלמיות (הנותרות, שאינן ארצות ערב), במשך אלפי שנים ואשר באמצע שנות ה50 של המאה ה20 נאלצו לעזוב ו/או לברוח עקב רדיפות פוליטיות, חברתיות ,דתיות וכלכליות ולוותר על רכושם ועל אזרחותם. חלק מהמדינות הנ"ל גם מנעו מהם לשוב חזרה לארץ מוצאם .
600,000 איש מביניהם הגיעו לישראל , בתקופה קשה מאוד למדינה,שאך סיימה מלחמה עקובה מדם לעצמאותה, והיתר ברחו ומצאו מקלט בארצות המערב.
עקב עקירתם המהירה הם היו בחוסר-כל , מצב שגרם לתהליך קליטה ושיקום ממושך וקשה, כאשר בשנים הראשונות נאלצו להתגורר במחנות אוהלים ובתנאי מחיה קשים. מוסדות האו"ם שחשו להקים ארגון או"נרא לעזור לפליטים הפלסטינים שברחו מישראל, נמנעו מלהקים ארגון מקביל לעזרתם של הפליטים היהודים מארצות ערב. במשך שנים רבות השתמר מצב הפליטוּת הפלסטינית בארגון זה ואף עלה לכותרות עיתים לבקרים, ואילו סיפורם וסבלם של היהודים פליטי ארצות ערב, נשכח מתודעת הציבור בעולם.
ארגון "ווֹזק", שהוקם ע"י מרדכי בן פורת, היה הארגון הראשון ,שהביא את סיפורם של יהודי ארצות ערב לידיעת האו"ם ולידיעת העולם. בשנת 2005, עקב קשיים כספיים, נאלץ ארגון "ווֹז'ק" להפסיק לפעול ולסגור את משרדיו.
בעדודו של יו"ר "ווזק" דאז, מר עובד בן-עוזר ז"ל, החליטה הגב' ספי רג'ואן, שהתנדבה לפעול למען הארגון במסגרת העמותה שהארגון הקים, לרכז את כל החומר הרב (בעיקר תמונות ועדויות בכתב) שהצטבר בעמותה על אודות יהודי ארצות ערב, ולהעלותו לרשת האינטרנט באמצעות אתר ארכיוני, שהוקם לצורך משימה זו.
העבודה ארכה כחמש שנים וכללה קריאה של כל החומרים שנאספו, קריאה של ספרים רלוונטיים לנושא ושיחות עם מרבית ראשי הקהילות היהודיות מארצות ערב ועם עדים אותנטיים שעברו את חווית הגירוש/יציאה מארצות אלו.
במקביל לאיסוף החומר, ספי ביצעה קרוב ל - 100 ראיונות של יהודים, יוצאי גלויות שונות, והעלתה את סיפורם ועדותם על הכתב בנאמנות עד כמה שניתן למקור ואף ביקשה את אישורם לפרסום הנוסח הכתוב.
המניע העיקרי ,שגרם לה להשקיע בעבודת האסוף ולהמשיך גם לאחר שהארגון והעמותה הפסיקו לפעול , הוא העובדה שנגבו מעט מאוד עדויות יחסית ל - 90,000 בתי-אב שהגיעו מארצות ערב כי רובם הגדול של אנשי קהילות אלה הלכו לעולמם ואִתם נקברו גם העדויות האותנטיות על חייהם בארצות ערב ועל אופן יציאתם/גירושם.
מר שלמה (ח'לאסצ'י) חלוץ (אשר גורש בעצמו יחד עם הוריו ואֵחַיו מעירק) התנדב, מאז 2005, לעזור בשיקום ובנייה מחודשת של האתר ותחזוקתו הטכנית תוך השגת עיצוב ומראה חדש, שיפור יכולת הנווט והגלישה בחלקי האתר השונים, במגמה לקדם ולהפיץ את מודעות ה'מליון הנשכח' בקרב הצבור הישראלי והבין-לאומי כולל הגנה על האתר מהתקפות סייבר (האתר נפרץ בהתקפות סייבר מספר פעמים ! ).
ספי ושלמה ממשיכים עד היום בעידכון תוכן האתר, פיתוחו, עיצובו וקידומו בתודעת הציבור. לאחרונה הוחלט לעבור לתיעוד מצולם של העדויות בסרטי וידאו.
האתר מתייחס ל - 3 נושאים עיקריים:
1.עמדות הצדדים השונות בנוגע ליציאתם /גירושם של היהודים:
העמדה הפלסטינית, העמדה הישראלית ועמדת מדינות ערב.
2.תולדותיה של כל קהילה לפי ארץ מוצאה.
3.עדויות של אנשים מכל קהילה.
בנוסף לעיל, האתר מהווה ארכיון נדיר ואוֹצֵר בתוכו מידע אישי ומשפחתי רב על יוצאי ארצות ערב והוא פתוח לקלוט ולגבות עדויות נוספות על אותה התקופה.
כל המעוניין לכתוב את סיפור חייו ואופן יציאתו מארץ מוצאו מוזמן לשלוח את הסיפור כתוב או מצולם לכתובת: [email protected] ואנו נעלה זאת בצורה מסודרת לאתר. במידה והאדם מבוגר ניתן להגיע לביתו ולגבות את העדות.
חשוב מאוד ,שהסיפור של היציאה מארצות ערב של מחצית מאוכלוסיית ישראל יהיה שזור בהיבט התרבותי וההיסטורי של הקמת מדינת ישראל והעדויות הכלולות באתר הינן בעלות חשיבות קריטית לנושא זה.
הדור שנולד וחי בארצות ערב הולך ונעלם ולכן חשוב לקחת אחריות, להזדרז ולתעד את תולדות חייו של הדור ההוא ככל הניתן לנו. על כן, ובכדי להדגיש את הזיכרון והחשיבות שיש בגביית העדויות קראנו לאתר "המיליון שנשכח".
בתקווה שתיצרו קשר אתנו,
מנהלי האתר,
ספי רג'ואן ושלמה (ח'לאסצ'י) חלוץ.
|